Dit is dringend. Dringend nood aan lectuur. Doneer nu!
Bibliotheken Zonder Grenzen (BZG) ijvert er al 12 jaar voor om mensen toegang te geven tot kennis waar ze zich ook bevinden in de wereld. Gebrek aan kennis vormt de basis van de grootste ongelijkheden ter wereld, daarom zorgt BZG in 50 landen voor toegang tot onderwijs om iedereen de kans te geven zich autonoom te kunnen ontwikkelen en ontplooien
UNHCR
UNESCO
Digitaal rapport van Hootsuite en We Are Social
Jonge Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh, de rivierbevolking in Guyana, straatkinderen in Burundi, jongeren in het Noorden van Marseille, dorpelingen in Colombia of arme mensen in de VS… Het zijn maar een paar voorbeelden van de 6 miljoen mensen die we al hebben kunnen helpen dankzij onze organisatie en onze projecten zoals de Ideeënbox (Ideas Box). Dit project biedt tienduizenden vluchtelingen de mogelijkheid om zich te informeren, ideeën uit te wisselen en nieuwe plannen te maken voor de toekomst. Onze Ideeënboxen hebben ook hun nut bewezen in andere contexten zoals in de Franse probleemwijken, de demobilisatiezones van de FARC in Colombia en in sporthallen voor daklozen.
Waarom ons werk zo speciaal is? Omdat we in staat zijn om de nodige tools te bezorgen aan de juiste personen op het juiste moment. Hoe? Door te werken in 24 talen en het selecteren van meer dan 30 000 items die helpen om de capaciteiten van mensen te versterken rond de belangrijkste thema’s zoals onderwijs, gezondheid, tewerkstelling, staatsburgerschap, handicap en informatica.
BZG is uniek. Enerzijds zijn we actief als humanitaire NGO, die tussenkomt bij moeilijke situaties, anderzijds zijn we ook actief als een sociale onderneming die samenwerkt met diverse landen en lokale instellingen om kennis te verspreiden in verschillende gebieden. Deze dubbele functie is onze sterkte en motiveert ons elke dag opnieuw om te blijven innoveren zodat iedereen de kans krijgt om zijn toekomst te bepalen.
Ongelijkheid in het onderwijs is een echte uitdaging in België. Scholen hebben het moeilijk om de prestatiekloof tussen leerlingen uit kansarme gezinnen en hun meer bevoorrechte klasgenoten te verkleinen. BZG biedt daarom concrete tools aan leerkrachten, pedagogische begeleiders en bibliothecarissen die aangepast zijn aan verschillende leercontexten en het niveau van de leerlingen.
Geschiedenis
Sinds 2016 biedt BZG onder de noemer ‘Voyageurs du Code’ opleidingen aan bibliotheken en mediatheken in Brussel en Wallonië.
In 2017 konden we met de oprichting van Bibliothèques Sans Frontières Belgique – Bibliotheken Zonder Grenzen België VZW echt uit de startblokken schieten om onze lokale acties te ondersteunen en om onze belangen te verdedigen bij de aanwezige internationale instellingen in België.
Dagelijks gaan we de strijd aan tegen sociale uitsluiting door individuen te versterken. Wij leggen onze focus op onderwijs en het verspreiden van informatie, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit de beste manier is om mensen te emanciperen. We creëren en verspreiden tools die het werk van de mensen in het veld ondersteunen.
Dankzij het creëren en verdelen van pedagogische tools willen wij een sleutelrol spelen in het verminderen van de sociale ongelijkheid in België en de rest van de wereld
Wij zijn ervan overtuigd dat een meer inclusieve, eerlijke en rechtvaardige samenleving mogelijk is. Dit zijn dan ook de drie belangrijkste waarden die de rode draad vormen in alles wat we doen.
We werken op een volledig transparante manier, zowel intern als extern. Wij willen de dialoog aangaan, communiceren over onze resultaten en zijn steeds transparant over de effectiviteit van onze tools en hoe we ze aanpassen aan elke doelgroep en context.
Bij al onze projecten zetten we respect, vertrouwelijkheid en het individu op de eerste plaats. Wij zijn ervan overtuigd dat ieder individu zijn eigen sociale situatie kan veranderen als ze toegang krijgen tot de juiste tools.